Ola Tengroth

Lesjöfors (Zweden)

De in Zweden beursgenoteerde verenfabrikant Lesjöfors nam in 2021 het Noord-Hollandse Alcomex over. Voor deze complexe transactie ging het bedrijf bewust de samenwerking aan met een lokale overnamespecialist, blikt CEO Ola Tengroth terug. “Nederlanders verstaan de kunst van het onderhandelen.”

Ola: “De Lesjöfors Group is een toonaangevende producent van technische en industriële veren. Als Zweeds bedrijf hebben we een leidende positie in Noord-Europa, en in Europa als gehéél zijn we qua marktaandeel de nummer drie. In totaal bestaat onze groep momenteel uit ruim vijftig ondernemingen. De afgelopen vijftien jaar hebben we veel bedrijven overgenomen, en de komende jaren willen we nog veel actiever worden op de markt.”

Een van de bedrijven die we het afgelopen jaar hebben overgenomen, is het Nederlandse Alcomex. Deze acquisitie was voor ons de grootste en uitdagendste tot nu toe. De Alcomex Groep heeft een wereldwijde footprint en bestaat zelf ook weer uit verschillende dochterondernemingen. Bovendien wilden de eigenaren van Alcomex graag minderheidsaandeelhouder blijven. Dat maakte de structuur van deze transactie behoorlijk complex.

Bij Rembrandt is er geen snelle weg naar succes. Iedere stap van het proces telt.

Een van de bedrijven die we het afgelopen jaar hebben overgenomen, is het Nederlandse Alcomex. Deze acquisitie was voor ons de grootste en uitdagendste tot nu toe. De Alcomex Groep heeft een wereldwijde footprint en bestaat zelf ook weer uit verschillende dochterondernemingen. Bovendien wilden de eigenaren van Alcomex graag minderheidsaandeelhouder blijven. Dat maakte de structuur van deze transactie behoorlijk complex.

Een van de voordelen van Rembrandt is natuurlijk dat ze zijn aangesloten bij een prestigieus internationaal netwerk, Advior International.

Dat was ook de reden dat we bewust op zoek gingen naar een externe adviseur om ons bij deze overname te begeleiden. We hebben weliswaar twee eigen specialisten in dienst op het gebied van fusies en overnames, maar zeker bij buitenlandse overnames combineren we onze eigen kennis vaak met de kennis en expertise van een lokale partner. Een van de voordelen van Rembrandt is natuurlijk dat ze zijn aangesloten bij een prestigieus internationaal netwerk, Advior International. Dat biedt automatisch enorm veel mogelijkheden.

Onze holding company had in een eerdere deal al eens met Rembrandt M&A samengewerkt, en op basis van die positieve ervaringen gingen ook wij nu met Rembrandt in zee. Ik kan niet anders zeggen dan dat ook wij erg tevreden zijn met hoe het is gelopen. Zoals ik al zei: “er was sprake van een complexe structuur, waarbij we te maken hadden met verschillende bedrijven en aandeelhouders. Dat vroeg in de onderhandelingen soms om behoorlijk wat balanceerkunst en verwachtingsmanagement.”

Bij Rembrandt lopen gewoon goede mensen rond, met het hart op de juiste plek, en tegelijkertijd enorm kundig en professioneel.

Wat daarbij hielp, is dat we met Rembrandt een Nederlandse partner naast ons hadden staan. Zweden zijn van nature misschien wat meer gericht op feitelijkheden en op de technische kanten van een deal. Nederlanders verstaan de kunst van het onderhandelen veel beter. Daar hebben we in dit geval zeker ons voordeel mee gedaan.

Sowieso gaat het bij een overname niet alleen om feiten en cijfers, maar ook – en misschien wel vooral – om emoties en people skills. Onze adviseur, Wilbert, wist precies het juiste evenwicht te bewaken tussen inhoudelijke expertise aan de ene, en een menselijke benadering aan de andere kant. We zijn gedurende het proces ook echt close geworden. Bij Rembrandt lopen gewoon goede mensen rond, met het hart op de juiste plek, en tegelijkertijd enorm kundig en professioneel. Je komt op dit niveau niet zo vaak tegen dat bedrijven al die skills combineren. Voor ons bleek Rembrandt M&A al met al de perfecte keuze.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties