Header Eindhoven 2800X2360

Management Buy-Out

Een Management Buy-Out (MBO) is een type overname waarbij het huidige managementteam van een bedrijf de activa en/of aandelen van dat bedrijf verwerft. Voor de verkoper betekent een management buy-out een overdracht van het bedrijf aan één of meer personen die de onderneming en de markt als geen ander kennen.

Wat houdt een Management Buy-Out (MBO) in?

Bij een MBO nemen managers en leiders van het bedrijf de bedrijfsvoering over door de onderneming van de huidige eigenaar(s) over te kopen. Dit kan een eigenaar zijn die met pensioen wil gaan, strategisch wil herpositioneren of om andere redenen besluit om afstand te doen van het bedrijf.

Oog voor de zakelijke én menselijke aspecten

Voor het management hoeft er met de stap van manager naar ondernemer qua werkzaamheden niet direct iets te veranderen. Financieel gezien, kan het er wel degelijk anders uitzien. De bestaande relatie werkgever-werknemer en de tegengestelde belangen, maken een management buy-out bovendien delicaat proces. Oog voor de zakelijke en menselijke aspecten is essentieel voor het laten slagen van het proces.

1200X800 Mvb2021 11 02 1054 BW

Goed voorbereid op de onderhandeling

Een transactie tussen partijen die elkaar (soms zelfs al heel lang) kennen, zal enerzijds vertrouwd voelen. Anderzijds kan een dergelijk proces ook heel gevoelig liggen. Zakelijke en persoonlijke verhoudingen veranderen van de ene op de andere dag. Is de vraagprijs of de bieding redelijk? In hoeverre is een management buy-out financieel haalbaar en hoe wordt de transactie gefinancierd? Hoe ga je met elkaar om als de buy-out eventueel niet lukt? Dit zijn essentiële vragen om in de voorbereiding mee te nemen.

Met een management buy-out legt u uw onderneming in vertrouwde handen.

Een goede adviseur kan het verschil maken tussen wel of niet slagen van de transactie. Veel ondernemers kiezen voor een MBO als strategische zet om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen en de bedrijfscultuur te behouden na hun eigen vertrek.

Zoals bij elke zakelijke transactie, is ook voor het succes van een MBO een goed doordacht plan en gedegen aanpak cruciaal. Let er vooral op dat een adviseur voldoende kennis en ervaring heeft met dergelijke processen én met de sector. Daarnaast kan een sterk (internationaal) netwerk met experts, zoals bijvoorbeeld advocaten en fiscalisten, een waardevolle bijdrage leveren om een succesvolle transactie te realiseren.

1200X800 Mvb2022 04 12 2133 BW (1)

Een management buy-out onderzoeken?

U wilt uw succes als ondernemer verzilveren en uw bedrijf overdragen in vertrouwde handen? Rembrandt M&A inventariseert samen met u vooraf de kansen en bedreigingen van een management buy-out en de financiële haalbaarheid. Met het voor u beste resultaat voor ogen, begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Kom eens praten het team van Rembrandt M&A. Wij begrijpen de vragen die spelen, kennen de dynamiek van het overnameproces en bieden een netwerk vol mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken wat wij voor uw Management Buy-Out (of Management Buy-In) kunnen betekenen.

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente management buy out transacties

Alle transacties