Home / Services / Management Buy-Out
Management Buy-Out

Management Buy-Out

Overweegt u uw onderneming te verkopen aan het management van uw bedrijf? Wilt u als management het bedrijf waarvoor u werkt van de huidige eigenaar overnemen? Dit kan voor de continuïteit van het bedrijf een interessante optie zijn.
Header Eindhoven 2800X2360

Wat is een Management Buy-Out (MBO)?

Een management buy-out (MBO) is een type overname waarbij het huidige managementteam van een bedrijf de activa en/of aandelen van dat bedrijf verwerft. Met andere woorden, de managers en leiders van het bedrijf nemen de bedrijfsvoering over door de onderneming van de huidige eigenaar(s) te kopen. Dit kan een eigenaar zijn die met pensioen wil gaan, strategisch wil herpositioneren of om andere redenen besluit om afstand te doen van het bedrijf.

Oog voor de zakelijke én menselijke aspecten

Voor de verkoper betekent een management buy-out een overdracht van het bedrijf aan één of meer personen die het bedrijf en de markt als geen ander kennen. Voor het management hoeft er met de stap van manager naar ondernemer qua werkzaamheden niet direct iets te veranderen. Financieel gezien, kan het er wel degelijk anders uitzien. De bestaande relatie werkgever-werknemer en de tegengestelde belangen, maken een management buy-out bovendien delicaat proces.

Bij een Management Buy-Out kunnen zakelijke en persoonlijke verhoudingen van de ene op de andere dag veranderen

Goed voorbereid op de onderhandeling

Een transactie tussen partijen die elkaar - soms zelfs al heel lang - kennen, zal enerzijds vertrouwd voelen. Anderzijds kan een dergelijk proces ook heel gevoelig liggen. Zakelijke en persoonlijke verhoudingen veranderen van de ene op de andere dag. Is de vraagprijs of de bieding redelijk? In hoeverre is een Management Buy-Out financieel haalbaar en hoe wordt de transactie gefinancierd? Hoe ga je met elkaar om als de Buy-Out eventueel niet lukt? Dit zijn essentiële vragen om in de voorbereiding mee te nemen.

1200X800 Mvb2021 11 02 1054 BW

Een Management Buy-out kan een slimme strategische zet zijn voor ondernemers die de continuïteit van hun bedrijf willen waarborgen en de bedrijfscultuur willen behouden na hun eigen exit. Zoals bij elke zakelijke transactie is een goed doordacht plan en gedegen aanpak cruciaal voor het succes van een MBO.

Bij een Management Buy-Out kan een goede adviseur het verschil maken tussen wel of niet slagen van de transactie. Het is essentieel dat een adviseur voldoende kennis en ervaring heeft met dergelijke processen én met de sector. Daarnaast is het belangrijk dat de adviseur een sterk (internationaal) netwerk heeft met experts, zoals bijvoorbeeld advocaten en fiscalisten.

Met een Management Buy-Out legt u uw onderneming in vertrouwde handen.

Samen voor de beste deal

Rembrandt M&A inventariseert samen met u vooraf de kansen en bedreigingen van een Management Buy-Out en de financiële haalbaarheid. Met het voor u beste resultaat voor ogen, begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Een Management Buy-Out onderzoeken?

U wilt uw succes als ondernemer verzilveren en uw bedrijf overdragen in vertrouwde handen? Onze adviseurs komen graag in contact.

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente management buy out transacties