Mvb2022 11 22 1215

MECAL High-tech/Systems

Ingenieursbureau MECAL verkocht zijn hightechdivisie aan investeringsmaatschappij VADO Beheer en aan haar CEO Richard Jungman. Een keuze die tot op de dag van vandaag uitstekend bevalt, al ging er wel een complex verkoopproces aan vooraf, vertelt CEO Richard Jungman van MECAL High-tech/Systems. “Rembrandt Fusies & Overnames zorgde ervoor dat niemand zich tekortgedaan voelde.”

Richard: “Als ik in drie woorden zou moeten omschrijven wat we doen is het dit: ‘controlling critical conditions’. Een voorbeeld: we werken veel samen met chipmachinefabrikant ASML. Om op nanometer schaal chips te kunnen maken, zijn er veel uiterst precieze en stabiele systemen nodig. Bovendien kunnen in aardbevingsgevoelige landen als Japan en Taiwan seismische golven een factor spelen. Dat geheel moet worden ontworpen en beheerd, om zo min mogelijk downtime te kennen. Met onze expertise op het gebied van engineering en de operationele omstandigheden in high-tech, zorgen we ervoor dat die machines minimaal gevoelig zijn voor vibraties, temperatuurschommelingen en andere verstoringen. Enorm specialistisch werk, dat we ook uitvoeren voor alle vooraanstaande ontwikkelaars en gebruikers van die machines. Onder andere met eigen MECAL HTS OEM producten, op wereldwijde schaal.

MECAL was en is als ingenieursbureau ook actief in het ontwerpen van geavanceerde windturbine technologie en gepatenteerde torens. De andere drie aandeelhouders van MECAL hebben een sterke achtergrond in de wind, en MECAL is een bekende naam. Toen een van de aandeelhouders uittrad en in early retirement ging, hebben we onze opties overwogen Uiteindelijk werd dat de basis voor het plan om onze hightechdivisie – waar ik me met name mee bezighield – als stand-alone bedrijf te verzelfstandigen en aandelen te verkopen.

Rembrandt had oog voor ieders standpunt.

Voor deze verkoop kwamen we uiteindelijk terecht bij Rembrandt M&A. Andere overnameadviseurs waarmee we spraken vonden dat onze customer base te klein was, maar je hebt nu eenmaal niet zoveel bedrijven als ASML. We zijn dan ook niet zomaar een leverancier, maar echt een co-maker. Rembrandt snapte wél dat dit een investeerder de kans zou bieden om in één klap hoog in de keten van de semi-conductormarkt binnen te komen. Dat was van meet af aan een goede basis.

Rembrandt snapte wél dat dit een investeerder de kans zou bieden om in één klap hoog in de keten van de semi-conductormarkt binnen te komen.

Bovendien waren bij dit proces vier aandeelhouders betrokken, ieder met eigen agenda’s en plannen. Een aandeelhouder die met pensioen gaat, heeft nu eenmaal andere belangen dan een aandeelhouder die nog een tijdje door wil gaan. Ook daar kwam de kracht van Rembrandt om de hoek kijken. Adviseur Wilbert van Gerwen voelde perfect aan hoe hij om moest gaan met die vier eigenwijze persoonlijkheden en voerde, daarin uitstekend bijgestaan door zijn team, perfect de regie. Hij had oog voor ieders standpunt en zorgde ervoor dat niemand zich tekortgedaan voelde.

De adviseurs in dit gecompliceerde proces toonden zich zowel zeer kundig als enorm aimabel.

Ook bij het vinden van een geschikte partner toonde Rembrandt zijn waarde. Het kwam aanvankelijk tot onderhandelingen met een eerste mogelijke koper, maar dat voelde uiteindelijk niet goed. Toen ik afhaakte, streek Rembrandt de ontstane plooien vakkundig glad. Vervolgens raakten we met VADO in gesprek, een hele professionele Eindhovense investeringsmaatschappij die zich specifiek richt op de tech- en maakindustrie. Met hen klikte het; zij waren oprecht geïnteresseerd in onze business en gunden me veel vrijheid om op mijn eigen voorwaarden – en als minderheidsaandeelhouder – verder te gaan met ondernemen. Aan die belofte hebben ze zich tot op de dag van vandaag gehouden. We bouwen echt iets heel moois.

De adviseurs in dit gecompliceerde proces toonden zich zowel zeer kundig als enorm aimabel. Juist in dit complexe speelveld, binnen een specialistische branche en met verschillende belangen, bleek die combinatie voor ons goud waard.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • "Een mooi voorbeeld van waar een langdurige relatie toe kan leiden.”

    Andrea Landeweer
    Koomen Installatie

  • “Rembrandt gaat niet voor het snelle succes”

    Wim en Marrit Smits
    Jollein

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties