Brandpepper 170426 Hesselink2 Web 12

Koninklijke Hesselink B.V.

Hesselink was een vader op zoon bedrijf. De laatste directeur-grootaandeelhouder was de derde generatie. Toen hij plotseling kwam te overlijden, werd zijn vrouw verantwoordelijk voor het bedrijf van haar man. Zij besloot Hesselink te verkopen en benaderde in eerste instantie Jochum Wybenga om de verkoop van Hesselink vorm te geven. "Vanaf dat moment kende mijn plan twee doelen: dit bedrijf te redden en de erfgenamen goed verzorgd achter te laten."

Jochem was o.a. financieel directeur bij Electrabel. Na zijn actieve loopbaan zat hij niet stil. Voor Project Uitzending Managers (PUM) adviseerde hij organisaties in Armenië, Swaziland en Oekraïne. In 2014 kwam er in zijn naaste omgeving een emotioneel project op zijn weg: Koninklijke Hesselink uit Zutphen. Na het overlijden van de bevriende directeur-eigenaar stond Wybenga, samen met Rembrandt Fusies & Overnames, aan de basis van de geslaagde verkoop van dit familiebedrijf.

Jochem: "Een prachtige naam in de regio Salland, 109 jaar actief in grafmonumenten. Voornaamste afzetmarkten Gelderland en Overijssel, maar ook in Friesland en het Westen van het land. Denk je in: een voorraadhal met 700 ton graniet uit India, China, Zuid-Afrika. Een indrukwekkend natuurproduct dat in Zutphen door 12 werknemers met veel liefde en ambachtelijkheid wordt gesneden, geslepen en gegraveerd."

"De sector van grafmonumenten zat jarenlang in een fase van sanering. Het aantal crematies neemt toe en vormt een steeds groter percentage van de uitvaarten, waardoor minder vraag was naar grafstenen. Voor we konden overgaan tot verkoop was er dus werk aan de winkel. Het kostte veel energie om een goed beeld te krijgen van de financiële situatie van het bedrijf. Samen met een beoogd overnamekandidaat in de rol van interim-directeur ging ik najaar 2014 aan de slag."

Vanaf dat moment kende mijn plan twee doelen: dit bedrijf ergens onderbrengen en de erfgenamen goed verzorgd achter te laten.

"Nadat we noodzakelijke reorganisatiemaatregelen hadden doorgevoerd, waaronder het afstoten van voorraad en gedeeltelijke verkoop van het bedrijfspand, trok de interim-directeur zich eind 2015 plotseling terug als mogelijke koper, waarmee een nieuwe overnamekandidaat gezocht moest worden. En geloof mij, zoiets redt je niet in je eentje. Rembrandt Fusies & Overnames had mij eerder in een soortgelijk traject begeleid, dus een telefoontje was snel gepleegd."

 

Rembrandt Fusies & Overnames had mij eerder in een soortgelijk traject begeleid, dus een telefoontje was snel gepleegd.

"In een verkooptraject komt er heel veel op je af. Je moet een bedrijfsprofiel opstellen, de jaarrekeningen moeten worden opgesteld en gecontroleerd, noem maar op. De mannen van Rembrandt nemen veel werk uit handen en houden je scherp. Ze zorgen ervoor dat historische cijfers en vooruitzichten goed worden gepresenteerd, kennen de juiste specialisten zoals advocaten, en zijn bovendien door hun liaison met de Rabobank natuurlijk geweldig ingevoerd in de bancaire mogelijkheden."

"Het plan om de onderneming ergens onder te brengen en de erfgenamen verzorgd achter te laten slaagde. We vonden een informal investor die de overname van Hesselink een mooie kans vond voor een familielid. Deze laatste was al actief in de grafmonumentensector. Daarna ging alles snel: Rembrandt voerde de onderhandelingen, coördineerde het due diligence en heeft ervoor gezorgd dat er een verkoopakte werd opgesteld. Rembrandt heeft haar werkzaamheden, passend bij de situatie, uiterst efficiënt uitgevoerd. De nieuwe directeur leidt het bedrijf nu met veel kennis en inzet. En voor de weduwe Hesselink en het personeel is een bewogen periode afgesloten."

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties