Mvb2024 04 12 1010

Alukwa B.V.

Na een stormachtige groei waren Alukwa-eigenaren Klaas Scholtens en Ronald van der Vlist op zoek naar iets rustiger vaarwater. Rembrandt M&A hielp het maakbedrijf in de luxe jachtindustrie aan een succesvolle overname. En dat nadat een eerdere overnamepartij plots afhaakte met de haven in zicht. “Rembrandt koos zeker niet voor de makkelijke weg.”

Klaas: “Alukwa produceert en ontwikkelt automatische deuren voor luxe jachten. Ronald en ik werkten al langer samen en wilden graag een keer zélf aan het roer staan van een onderneming, voor eigen rekening en risico. Toen zich in 2014 de kans voordeed om de aandelen van Alukwa over te nemen, besloten we de sprong te wagen.”

Ronald: “Bij die overname werd de toenmalige eigenaar van Alukwa begeleid door Rembrandt. Uiteindelijk heeft Rembrandt ons toen ook bijgestaan bij het rondkrijgen van de financiering, onder meer met het opstellen van een professioneel financieringsmemorandum. Sindsdien bleven we altijd in contact; we spraken elkaar geregeld over de koers van ons bedrijf en over mogelijke groeikansen.”

Mvb2024 04 12 1041 (1)

Klaas: “Doordat we al die jaren al onze energie in de groei van het bedrijf staken, was Aluwka inmiddels zo’n 2,5 keer groter dan bij de overname in 2014. Tegelijkertijd vroegen Ronald en ik ons allebei steeds vaker af: hoe lang willen we dit nog doen?”

Ronald: “Het liefst  wilden we het wat rustiger aan gaan doen en onze tijd anders besteden. En dus  besloten we Alukwa in de markt te zetten. Omdat de contacten met Rembrandt nog steeds warm waren, schakelden we hen ook in om het bedrijf, negen jaar later, voor de tweede keer te verkopen. Het team bracht onze wensen in kaart en voerde een nauwkeurige waardebepaling uit. Ook kwamen ze met een longlist van mogelijke kopers; strategische en financiële partijen uit zowel binnen- en buitenland.”

Sindsdien bleven we altijd in contact; we spraken elkaar geregeld over de koers van ons bedrijf en over mogelijke groeikansen.

Ronald van der Vlist

Klaas: “Van die longlist waren we behoorlijk onder de indruk; Rembrandt keek veel breder dan wij ooit zelf hadden kunnen doen. Hieruit bleek echt de kracht van een groot netwerk.”

Ronald: “Samen hebben we de longlist vervolgens teruggebracht tot een shortlist, waarna het team meerdere kandidaat-kopers heeft benaderd. Helaas haakte een mogelijke overnamekandidaat op het laatste moment af. Dat was even een tegenvaller. Maar juist toen bleek de gedegen aanpak van Rembrandt extra waardevol.”

Klaas: “Wat ik erg goed vond, was dat ze de rust bewaarden. Ze hadden natuurlijk gewoon voor de nummer 2 op de lijst kunnen gaan, maar de economische omstandigheden waren begin 2022 inmiddels veranderd door de Russische inval in Oekraïne en de gestegen rente. Rembrandt besloot daarom om een nieuwe longlist samen te stellen, op basis van die nieuwe context. Dat vond ik echt sterk, ze kozen zeker niet voor de makkelijke weg.”

Mvb2024 04 12 1038

Ronald: “Op die tweede longlist kwam een partij bovendrijven die níet op de eerste longlist stond: Intersaction, een Nederlandse investeringsmaatschappij bij wie we meteen het goede gevoel hadden. Niet alleen door de prijs die ze boden, maar vooral ook omdat ze wezenlijk geïnteresseerd waren in ons bedrijf en in de mensen die er werken. We voelden meteen: Intersaction is goed voor onze medewerkers, klanten én leveranciers.

Klaas: “Veelzeggend is dat ze tegelijkertijd nog een branchegenoot van ons hebben overgenomen. Dat laat wel zien dat ze ook echt op zoek zijn naar synergie binnen onze branche.”

Rembrandt keek veel verder dan we ooit zelf hadden gedaan

Klaas Scholtens

Ronald: “Het team heeft ons verder gewoon uitstekend bijgestaan bij alle praktische zaken die op je afkomen. Er moet enorm veel geregeld worden, en dat vaak naast je reguliere, drukke werk. Dan is het erg prettig als een adviseur je heel veel dingen uit handen neemt.”

Klaas: “Maar het voornaamste is toch dat Rembrandt voor ons deze koper heeft gevonden; een prettige, professionele partij aan wie wij Alukwa – na een overgangsperiode van twee jaar – straks met een gerust hart volledig overdragen.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • “Rembrandt begrijpt het spel als geen ander”

    Wouter Bruins
    In Ovo

Onze adviseurs helpen u graag.