Mvb2022 09 01 1009 2

Expansion

Een transactie ‘uit het boekje’, zo omschrijft Johan Blank de verkoop van zijn bedrijf Expansion. De verkoop van de onderneming kwam in een stroomversnelling nadat zich spontaan een potentiële koper meldde. “Rembrandt wist er, in alle opzichten, het maximale uit te slepen.”

Johan: “juni 2023: dat is de datum die ik al jaren in mijn hoofd had voor de definitieve verkoop van mijn bedrijf. Op die dag rondt mijn jongste dochter namelijk haar eindexamen af, en ik heb altijd gezegd dat ik zolang mijn kinderen op school zitten ‘echt’ werk zou hebben. Sowieso is het dan mooi geweest, ik heb dan namelijk zo’n 35 jaar in en aan mijn bedrijf gewerkt.”

“Ik richtte Expansion in 1988 samen met een vriend op, en in de loop der jaren zijn we uitgegroeid tot een veelgebruikt cloudplatform voor enterprise content management. Mijn drie kinderen hebben geen interesse om mij op te volgen, dus dacht ik al een tijdje na over wat ik met Expansion wilde gaan doen.”

Dat denkproces kwam in een stroomversnelling op het moment dat ik  out of the blue werd benaderd door een partij die het bedrijf wel wilde kopen.

“Dat denkproces kwam in een stroomversnelling op het moment dat ik  out of the blue werd benaderd door een partij die het bedrijf wel wilde kopen. Cloudbedrijven liggen goed in de markt, en de prijs die deze partij wilde betalen bleek hoger te liggen dan de waardering die we zelf in ons hoofd hadden. Ik twijfelde: ik was eigenlijk nog niet echt bezig met een eventuele verkoop, maar met de booming SaaS-markt in mijn achterhoofd leek het misschien toch verstandig om nu al te verkopen.”

Zo'n externe adviseur werkt niet gratis. Maar onder de streep levert het zijn geld wel op.

“Ik besloot de sprong te wagen en te onderzoeken of er misschien nog meer geïnteresseerde partijen waren. Zodoende kwam ik terecht bij Rembrandt Fusies & Overnames, waarbij met name het grote internationale netwerk de doorslag gaf. Vervolgens startte een proces waarbij vooral veel informatie en documenten bij elkaar gezocht moeten worden; voor de waardebepaling en voor het samenstellen van een goed informatiememorandum. Dan scheelt het dat je zelf actief bent in document management en alle data snel boven water kunt halen. De consultants van Rembrandt zaten er bovendien dicht bovenop. Dat schakelde enorm prettig.”

Een overname uit het boekje.

“Na een goede waardering konden de gesprekken met mogelijke kopers beginnen. Mede dankzij Rembrandts grote netwerk konden we een aantal interessante private equity- en strategische partijen uitnodigen. Uiteindelijk stak één partij er bovenuit die een goede prijs bood en met wie het bovendien goed klikte: WoodWing Group, een participatie van Main Capital. Zij hebben 100 procent van de aandelen overgenomen.”

“Het was – mede dankzij de gestructureerde werkwijze van Rembrandt – een overname uit het boekje: tussen het eerste contact en het sluiten van de deal zat maar vier maanden. En natuurlijk, zo’n externe adviseur werkt niet gratis. Maar onder de streep levert het zijn geld wel op; Rembrandt is bij uitstek een transactiegerichte partij, mét oog voor randvoorwaarden die een ondernemer stelt, die voor ons het maximale eruit heeft weten te slepen. Nu heb ik dus een interessante deal gesloten waarbij ik vanaf 11 juni 2023 vrij ben om te gaan en staan waar ik wil – precies zoals ik het altijd al in mijn hoofd had.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties