Mvb2024 06 19 1023

CostPerform

Sander den Hartog, CEO en aandeelhouder in Softwarebedrijf CostPerform had samen met medeaandeelhouder Bert-Jan de Gier grote plannen voor het bedrijf. De drie oorspronkelijke aandeelhouders wilden juist een stap terug doen. In dat lastige krachtenveld wist Rembrandt M&A de onderneming goed te begeleiden bij het vinden van een nieuwe investeerder, zodat alle partijen zich op de toekomst konden richten. “Er viel naar mijn idee nog veel méér uit CostPerform te halen.”

Sander den Hartog

“In een eerdere rol als consultant bij KPMG kwam ik in aanraking met verschillende softwareoplossingen voor kostenallocaties. Eén van die oplossingen was CostPerform. Toen ik na tien jaar KPMG besloot verder te kijken, kreeg ik van CostPerform de vraag of ik niet als lid van het management en als aandeelhouder aan boord wilde komen. Dat leek me een mooie kans, en zo begon ik in 2018 met veel enthousiasme aan mijn nieuwe bestaan als ondernemer.

Mvb2024 06 19 1008

Ik zag dat CostPerform weliswaar winstgevend was en dat er een uitstekend product lag, maar ook dat de onderliggende organisatie wel een professionaliseringsslag kon gebruiken; er viel naar mijn idee nog veel méér te halen uit het bedrijf. Bert-Jan, die al jaren als lead developer aan boord was, deelde deze visie en zag de kansen voor de toekomst. De drie oorspronkelijke aandeelhouders zaten echter in een andere levensfase dan ik en hadden niet meer de drive en ambitie om het bedrijf door te ontwikkelen.

Uiteindelijk besloten we, de vijf aandeelhouders, om te kijken of we een investeerder zouden kunnen vinden voor CostPerform. De drie oprichters zouden dan een exit kunnen maken; Bert-Jan en ik zouden CostPerform dan verder kunnen uitbouwen op basis van onze eigen ideeën.

We concludeerden al snel dat er bij zo’n verkooptraject veel meer komt kijken dan we aanvankelijk dachten. Voor de juiste begeleiding bij zo’n delicaat proces kwamen we bij Rembrandt M&A uit. In het begin hebben zij ons enorm geholpen om alle benodigde informatie en data boven water te krijgen, voor een goed informatiememorandum.

Ook hielpen ze ons bij het vinden van mogelijke investeerders. Ik denk dat Bert-Jan en ik er wel 35 gesproken hebben, waarvan ongeveer de helft uit het netwerk van Rembrandt kwam. Dat waren enorm leerzame gesprekken; je komt erachter dat elke investeerder op andere zaken de nadruk legt, en wie dan het beste bij je past.

We concludeerden al snel dat er bij zo’n verkooptraject veel meer komt kijken dan we aanvankelijk dachten.

Mvb2024 06 19 1024 Bewerkt

We besloten dat een nieuwe aandeelhouder aan vier criteria zou moeten voldoen. De prijs moest uiteraard in orde zijn, maar ook de ‘fit’ qua samenwerking moest kloppen. Verder waren we benieuwd naar de groeistrategie die een aandeelhouder zou willen volgen. Tot slot wilden we graag weten welke plannen een investeerder zou hebben met mij en Bert-Jan. Ons aandeel was op dat moment relatief klein, maar we wilden wel graag significant meedelen in het toekomstige succes van de onderneming.

Het bleek nog een behoorlijke puzzel om die vier ‘schaakborden’ met elkaar in balans te krijgen, alleen al omdat je te maken hebt met vijf aandeelhouders met verschillende belangen. Uiteindelijk kwamen we uit bij twee kopers bij wie al die vier schaakborden in balans waren: Arches Capital, een netwerk van business angels met enorm veel operationele kennis, en Pontex Capital, een private equity-partij die veel kennis heeft van strategische en financieringsvraagstukken. Het voelt echt alsof we nu opeens een batterij extra medewerkers hebben, een waardevolle toevoeging.

De rol van Rembrandt in dit proces valt niet te onderschatten. In een situatie met zoveel uiteenlopende visies en verschillende belangen kan het er soms behoorlijk heftig en emotioneel aan toe gaan. Dan is het fijn dat er een partij is, die je voortdurend een spiegel voorhoudt: welke mogelijke posities zijn er? En, wat is redelijk?

De rol van Rembrandt in dit proces valt niet te onderschatten.

1

Ook heeft het team van Rembrandt uitstekend meegedacht bij het optuigen van een constructie waarbij zowel de vertrekkende aandeelhouders als Bert-Jan en ik tevreden kunnen zijn. De oprichters hebben nu een financieel interessante exit gemaakt, terwijl wij gunstig zijn ingestapt. Samen met de nieuwe aandeelhouders hebben we de blik nu weer naar voren gericht – precies zoals ik het in 2018 voor me zag.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • “Een bedrijfsverkoop is life-changing"

    Jeroen Derwort
    Gamebasics

Onze adviseurs helpen u graag.