Mvb2022 12 19 2002

Gamebasics

Het leest als een jongensboek: de manier waarop Jeroen Derwort als scholier zijn bedrijf Gamebasics opzette en uitbouwde, en het uiteindelijk verkocht aan game developer Miniclip. “Rembrandt M&A slaagde er wonderwel in om iedereen tevreden te stellen.”

Jeroen Derwort

Jeroen: “Het verhaal van Gamebasics begint in 2001, op de zolderkamer van mijn ouders. Ik zat indertijd nog op school en besloot bij wijze van hobby een voetbalmanagementspel te ontwikkelen: Online Soccer Manager. Die game – waarbij je je club zo goed mogelijk door het voetbalseizoen moet loodsen – sloeg aan, en al snel groeide het aantal spelers in Nederland flink.

Samen met mijn broer en met compagnon Frank Tijhuis – die allebei vanaf 2005 aan boord kwamen bij Gamebasics – wilden we ook het buitenland gaan veroveren. Dat was flink aanpoten, maar het resultaat was ernaar; sinds 2001 hebben wereldwijd zo’n twee- à driehonderd miljoen mensen het spel gespeeld.

Een bedrijfsverkoop is life-changing.

Door het wereldwijde succes ontstond er ook interesse van buitenaf. Een eerste overnamepoging in 2014 ketste af, maar het zette ons wel aan het denken: ons bedrijf is blijkbaar waardevol, wat wordt onze volgende stap? We zaten inmiddels op zo’n dertig à veertig medewerkers, het was in korte tijd een heel ander soort bedrijf geworden. Bovendien kampte Frank – die inmiddels helaas is overleden – met gezondheidsproblemen. We besloten een serieuze poging te doen om het succes te verzilveren.

Een eerste overnamepoging in 2014 ketste af, maar het zette ons wel aan het denken: ons bedrijf is blijkbaar waardevol, wat wordt onze volgende stap?

Een eerste verkooppoging in 2016 leverde niet het gewenste resultaat op. We gingen daarom op zoek naar een groter, steviger kantoor om ons bij de overname te begeleiden. Zo kwamen we uit bij Rembrandt M&A. Ze hadden weliswaar geen specifieke ervaring in de gamingwereld, maar ze hadden wél veel ervaring met complexe overnames, en in samenwerking met het management team pikten zij de benodigde jargon en sectordynamiek in no-time op. En complex, dat was het; we hadden in totaal te maken met vier aandeelhouders, waarbij één aandeelhouder bestond uit vier personen en een andere aandeelhouder uit twee personen. Zie die mensen allemaal maar eens op één lijn te krijgen.

Daarnaast bewaarden ze continu rust en overzicht in dat complexe, spannende spel met zoveel stakeholders.

Toch is dat uiteindelijk gelukt. Onze adviseurs Erik – die Online Soccer Manager overigens zelf speelt – en Roderick zijn er grandioos in geslaagd om al die verschillende mensen met hun verschillende belangen tevreden te stellen. Vergis je niet: voor de meeste mensen is een bedrijfsverkoop een life-changing gebeurtenis. Dan scheelt het enorm als er een partij naast je staat die niet alleen de inhoudelijke expertise heeft, maar ook beschikt over autoriteit. Daarnaast bewaarden ze continu rust en overzicht in dat complexe, spannende spel met zoveel stakeholders. Daardoor heeft de deal voor iedereen goed uitgepakt.

Tevreden ben ik ook over de uiteindelijke koper, videogameontwikkelaar Miniclip. Gamebasics was toch mijn kindje. Nog afgezien van de goede deal, vond ik het vooral belangrijk dat ze echt de ambitie uitspraken om het bedrijf verder uit te bouwen, mét het zittende personeel. Bovendien past het soort games dat ze maken heel erg bij Online Soccer Manager; laagdrempelige games voor een grote groep mensen, goed te spelen op de mobiele telefoon. Dat had ik toen niet durven denken in 2001, op de zolderkamer bij mijn ouders.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • “Goed inzicht in de markt en zeer betrokken procesbegeleiding”

    Jos Hugense
    Meatless

  • “Rembrandt kwam met de perfecte partner"

    Roy van Voorst
    BModesto

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties