12082022 F2 1200X800

Management buy-out: een aantrekkelijke optie?

Een management buy-out is een specifieke vorm van bedrijfsoverdracht, waarbij het bedrijf wordt verkocht aan het zittende management of aan andere sleutelfiguren binnen de onderneming. Hoe verloopt zo'n proces? En is een MBO wellicht voor u interessant?

De verkoop van uw bedrijf

Vaak krijgt u maar één kans om het goed te doen. Er zijn diverse mogelijkheden om uw bedrijf te verkopen, maar bij wie is uw bedrijf in de beste handen? Kijkt u naar familieleden, overname door een financiële partij, of verkoop aan een strategische partij? Soms kan een management buy-in interessant zijn, waarbij een manager van buitenaf de zaak overneemt. Maar wat als de opvolging zich binnen het bedrijf aandient?

Management Buy-Out

Dan is er nog de zogenoemde management buy-out (MBO), vertelt partner Menno Stuker van Rembrandt M&A. ‘Hierbij neemt het zittende management, of één of meerdere talentvolle sleutelfiguren binnen de organisatie, de aandelen over van de ondernemer. Uitgangspunt hierbij is een soepele overdracht, behoud van de bedrijfscultuur en een marktconforme prijs’.

Vertrouwd gevoel

Voor sommige bedrijven is – om wat voor reden dan ook – net wat minder interesse vanuit de markt. Juist dan kan een management buy-out volgens Menno een aantrekkelijke optie zijn. 'Een groot voordeel is uiteraard dat u redelijk goed kunt inschatten of de koper, in dit geval iemand uit het managementteam, de juiste kennis en ervaring in huis heeft en of diegene over de kwaliteiten beschikt om het bedrijf naar de toekomst toe te leiden. Maar ook voor bedrijven die wel goed in de markt liggen, is het fijn om van meet af aan te weten aan wie u uw bedrijf verkoopt.

Daar komt bij dat de bestaande organisatie waarschijnlijk goed geborgd is bij een management buy-out. Als u kiest voor een MBO, is de kans een stuk groter dat er voor medewerkers, klanten en leveranciers weinig verandert. En dat het door u opgebouwde bedrijf en de bijbehorende cultuur intact blijven. Voor veel ondernemers is dat toch een prettig idee. Een financiële of strategische partij zal eerder haar eigen stempel willen drukken.

Korter verkoopproces

Het verkoopproces wordt daardoor vaak een stuk korter. De koper kent het bedrijf immers al goed, en er hoeven geen externe partijen bij het proces betrokken te worden. Ook de contractonderhandelingen en het boekenonderzoek nemen doorgaans minder tijd in beslag. Oftewel: een relatief hoge slagingskans bij een relatief kort verkoopproces.

  • Menno Stuker

    Menno Stuker

    Functie
    Partner
    Locatie
    Amsterdam

    Een (gezamenlijke) neutrale adviseur kan, vanuit duidelijke kaders, het proces ondersteunen, en zo de kans op een voor alle partijen succesvolle management buy-out flink vergroten.

    Maak kennis met Menno Stuker

Loyale medewerkers

Veel ondernemers die kiezen voor een MBO, bieden loyale medewerkers graag een kans, merkt Menno. ‘Een goed voorbeeld is een transactie die we eerder dit jaar begeleidden. De zittende ondernemer, die het bedrijf jaren geleden zélf had overgenomen vanuit een dienstverband, vond het geweldig om zijn sleutelfiguren nu diezelfde kans te bieden. Dit terwijl we het bedrijf in feite ook prima aan een strategische partij hadden kunnen verkopen.’

Financiële constructies

De financiering van de koopsom is doorgaans uiteraard een belangrijk aandachtspunt voor ondernemers die een MBO overwegen. Veel verkopende ondernemers gaan ervanuit dat een privépersoon de prijs niet zal kunnen financieren. Daarom is het goed om te weten dat er volop financiële constructies mogelijk zijn om de MBO tóch mogelijk te maken, zowel met als zonder betrokkenheid van de ondernemer.

Zo kunt u er als verkoper voor kiezen om nog een deel van de koopsom te financieren in de vorm van een achtergestelde lening, eventueel in combinatie met behoud van een aandelenbelang. Dit is onder andere ook afhankelijk van de beoogde rol van de verkoper na de transactie. Is het bijvoorbeeld de wens van de DGA om nog enige tijd aan te blijven, eventueel in een andere rol, en de onderneming gefaseerd over te dragen? Of wil de DGA het bedrijf meteen volledig overdragen en zijn betrokkenheid zo spoedig mogelijk afbouwen?

Verwachtingsmanagement

Wees u er verder wel bewust van dat een MBO-traject ook een afbreukrisico met zich meebrengt, benadrukt Menno. ‘Het kán gebeuren dat koper en verkoper er onverhoopt toch niet uitkomen. Als de verwachtingen niet goed zijn gemanaged en het proces niet goed is ingericht, loopt u als ondernemer het risico dat u én uw bedrijf niet hebt verkocht én de relatie met het management verstoord is. In de praktijk komt dit gelukkig niet zo vaak voor, maar het is goed om u hiervan bewust te zijn.'

Een soepel proces

Om de slagingskans zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de inrichting van het proces. Hoe communiceert u de Buy-Out aan het personeel? Wie zijn er allemaal betrokken, in welke verhouding, en met welke termijn? Zijn er aan de kant van het management wellicht partners die mee moet tekenen bij de bedrijfsovername? Maak daarom duidelijke procesafspraken met elkaar.

1200X800 Impressie 117289098

Succesvolle afloop

Goed verwachtingsmanagement en heldere afspraken zijn essentieel, benadrukt Menno. ‘Juist omdat beide partijen elkaar goed kennen, is het verstandig om een externe partij te vragen het proces te begeleiden. Een (gezamenlijke) neutrale adviseur kan, vanuit duidelijke kaders, het proces ondersteunen, en zo de kans op een voor alle partijen succesvolle management buy-out flink vergroten.’

Wilt u een management buy-out onderzoeken? Via onderstaande button komt u rechtstreeks in contact met Menno Stuker.

E-mail Menno

Onze adviseurs helpen u graag.