Mvb2022 12 02 1010 Bewerkt

APH Group

Terwijl zijn vrouw uit het bedrijf wilde stappen, zou oprichter Wytse Oosterbaan van de APH Group uit Heerenveen er juist nog een tijdje vol tegenaan gaan. De gedeeltelijke verkoop van het bedrijf bleek dé oplossing. “Het is toch je kindje, daar wil je het allerbeste voor.”

Wytse: “Ik richtte de APH Group – een leverancier van machines en installaties voor de landbouw – op in 1997. We treden op als dealer van meerdere topmerken in de branche en hebben inmiddels vestigingen in tien landen.”

“Mijn vrouw en ik waren samen aandeelhouder, maar op een gegeven moment gaf mijn vrouw aan liever te willen stoppen. Zelf wilde ik graag juist nog gas geven, en daar was extra kapitaal voor nodig. Zo ontstond het idee om het bedrijf deels te verkopen. Op die manier konden we een deel van het kapitaal uit de onderneming halen, terwijl we tegelijkertijd de beschikking zouden krijgen over extra middelen om verdere groei mogelijk te maken.”

Nu we wél klaar waren voor een gedeeltelijke verkoop, kwam Rembrandt weer in beeld.

“Rembrandt kende ik al langer; ik liep al vanaf 2012 rond met plannen voor een deelovername, alleen bleek dat toen toch niet het goede moment. Nu we wél klaar waren voor een gedeeltelijke verkoop, kwam Rembrandt weer in beeld. Uit het eigen netwerk droeg Rembrandt onder meer 365 Capital aan: een flexibele en slagvaardige private equity-maatschappij uit Amsterdam. Die bleek perfect bij ons te passen; we hadden en hebben dezelfde ideeën over de toekomst, en ook op persoonlijk vlak klikte het meteen goed. Uiteindelijk hebben we 60 procent van de aandelen aan hen verkocht en ben ik zelf voor 40 procent aandeelhouder gebleven.”

“Rembrandt heeft ons gedurende het hele traject perfect ondersteund. Kijk, ervaring met grote miljoenendeals hebben we op zich wel. Maar bij een bedrijfsovername komen ook andere zaken kijken. Het gaat om een complex traject, met veel specialistische deelprocessen. Het bepalen van onze cash & debt free-positie bijvoorbeeld, of het hele due diligence-onderzoek. Dat zijn zaken waar je als ondernemer tot dan toe nooit mee te maken krijgt. Hetzelfde geldt voor allerlei juridische aangelegenheden. Dan is het prettig dat een gespecialiseerde partij als Rembrandt je daarin begeleidt.”

Kijk, ervaring met grote miljoenendeals hebben we op zich wel. Maar bij een bedrijfsovername komen ook andere zaken kijken.

“Ferdi Kramer toonde zich bij dit alles prima sparringpartner. Hij gaf altijd een eerlijk advies, ook als ik zelf soms neigde naar een andere richting. Bij bepaalde beslissingen heeft hij me daadwerkelijk op een ander spoor gezet, en hier en daar heeft hij me ook voor minder verstandige keuzes behoed. Dan bewijst zo’n externe partij echt zijn meerwaarde. Waarbij ik verder nog wil aantekenen dat sowieso de héle Rembrandt-organisatie van hoge kwaliteit is, van dealteam tot en met de backoffice. Per deal stellen ze het beste team samen”

Je onderneming verkoop je maar één keer.

“Je onderneming verkoop je maar één keer. Het is toch je kindje, en daar wil je het allerbeste voor. Bij een verkoop komen dan ook allerlei overwegingen bij kijken; financiële, maar zeker ook persoonlijke. Rembrandt voelde onze wensen goed aan en wist ons te begeleiden naar ons doel: de perfecte deal met de perfecte partner.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Ondernemers aan het woord

Ieder overnameproces is uniek. Ondernemers die u voor gingen, herkennen uw ambities, vragen en uitdagingen. Lees hier hoe zij de samenwerking met Rembrandt M&A hebben ervaren.

  • “Rembrandt begrijpt het spel als geen ander”

    Wouter Bruins
    In Ovo

Onze adviseurs helpen u graag.

Recente verkoop transacties

Alle transacties