Home / Klantverhalen / Protix
Management Buy-In Consumer Goods & Retail-nl

Het plan van 45 miljoen

Nog geen tien jaar geleden ging hij met een paar nasibakjes met larven langs de eerste geldschieters. Nu staat hij aan het hoofd van Protix, een koploper op het gebied van eiwitwinning uit insecten: directeur Kees Aarts. Voor het bouwen van de meest geavanceerde kwekerij ter wereld was een bedrag van 45 miljoen nodig. Rembrandt zorgde in dat traject voor rust en structuur en vooral: géén roadshow-achtige toestanden.
Protix // Header

Eiwitten uit insecten

Eigenwijs je eigen plan trekken, dat is in een notendop het verhaal van Kees Aarts. Ze werkten nog bij McKinsey, hij en zijn zakenpartner Tarique Arsiwalla, maar hun goal lag ergens anders: ze waren overtuigd dat eiwitten uit insecten een grote bijdrage zou kunnen leveren aan het voedselprobleem.

Aarts: ‘We leven al decennia in een wereld waarin iedereen goedkoop vlees en vis op zijn bord wil. Al die consumptiedieren moeten worden gevoed, waarvoor veel eiwitten nodig zijn. Tot nu toe gebruikte de industrie daarvoor dierlijke en plantaardige eiwitten, wat een enorme belasting is voor het ecosysteem.’

Door eiwitten uit insecten te halen, wordt de footprint van de agrifood sector enorm teruggebracht.

Vanuit een garage gingen Aarts en Arsiwalla aan de slag. De scepsis van de buitenwacht overwonnen ze snel: grote spelers als Coppens Diervoeding uit Helmond en het Waalwijkse Jonker Petfood behoorden al vroeg tot de eerste klanten. Aarts: ‘Innovatieve producenten in een doorgaans behoudende sector, dat was ons geluk’.

Financiering

Qua kwaliteit en techniek staat Protix nu al jaren aan het hoofd van een revolutie in de agrifood sector.

De belangstelling van buitenlandse partijen is inmiddels groot, opschaling en dus kapitaal een vereiste. Voor een definitieve doorbraak was maar liefst 45 miljoen Euro nodig. Een lang verhaal kort: dat geld kwam er, dankzij een gestructureerd en efficiënt plan.

Plan

‘Rembrandt begreep snel hoe we het moesten aanpakken. Dat er een verschil was in korte termijn investeerders en strategische partijen die je op langere termijn kunt binden met bijvoorbeeld royalty’s.

En vooral géén roadshow-achtige toestanden graag. Ik ben ik liever op de zaak aan het werk dan dat ik mij in Londense en Parijse taxi’s als een primadonna laat vervoeren naar dure kantoren.’

Aarts laat de eerste tekeningen zien van een hightech larvenkwekerij. De grootste en meest geavanceerde ter wereld. Ergens in 2019 zal hij gereed zijn en kan de vinding van twee eigengereide jongens uit Brabant de wereld gaan veroveren.

Tip

De plannen dichtvouwend heeft Aarts nog een tip voor ondernemers met grote plannen die net als hij financiers zoeken. ‘Zorg altijd dat je je eigen adviseur bij je hebt. Investeerders hebben altijd een set trucs in hun toolbox om de deal in hun voordeel om te buigen. Dingen waar jij geen weet van hebt.’ Dan, grijnzend: ‘Zelfs als je zo eigenwijs bent als wij.’

Recente management buy in transacties