Verkoop Food & Agri

International Quality Ingredients (IQI)

Sven Gravendeel en zijn vrouw Bernadette richtten in 1994 International Quality Ingredients (IQI) in Ermelo op.  Ze leverden wereldwijd eerlijke grondstoffen aan de petfood industrie. Onlangs verkochten ze hun bedrijf aan een investeringsmaatschappij.
IQI // Header

Petfood

Ha, nee hoor, je hóéft geen dierenliefhebber te zijn om groot te worden in deze industrie. Maar eerlijk gezegd denk ik wel dat het heeft bijgedragen aan ons succes. Mijn vrouw en ik hebben altijd honden en katten gehad. Het maakte in de eerste plaats dat we ons werk nooit als wérk hebben gezien. En ten tweede sloot onze overtuiging, dat dieren het beste verdienen, aan bij de internationale ontwikkelingen.

Humanisatie

De afgelopen decennia zie je een humanisatie bij de inzet van ingrediënten voor de productie van honden- en kattenvoer. In de Westerse wereld zijn consumenten steeds hogere eisen gaan stellen aan petfood. Kort gezegd: wat je aan je kinderen geeft, geef je ook aan je huisdieren. Ons geloof in eerlijke en gezonde producten sloot daar feilloos op aan.

Het idee

Ik werkte begin jaren negentig bij Cargill. We leverden grondstoffen aan de veevoederindustrie. Al snel kwam ik erachter dat onze klanten meer kwaliteit en service wilden dan zo’n multinational kon bieden. Het grote idee was snel geboren: wereldwijd fabrikanten van honden- en kattenvoer faciliteren met de beste grondstoffen én een deur-tot-deur service. In 1994 was IQI een feit.

Doorbraak

De bevestiging dat we op het goede spoor zaten kwam al snel. In 1996 vroeg een wereldspeler in petfood ons om de levering van lamsdiermeel te verzorgen, voor hun hondenvoer. Dit was de doorbraak. Een paar jaar later volgden nog twee grote internationale partijen. We speelden vanaf dat moment Eredivisie.

Verkoop

Een grote investeringsmaatschappij meldde zich in 2017. Mijn Accountmanager bij Rabobank Randmeren attendeerde ons op Rembrandt Fusies & Overnames. Eén kennismakingsgesprek was voldoende om mij te overtuigen. Ik heb altijd een hekel gehad aan luchtfietsers, maar mensen die een unieke expertise meebrengen herken ik meteen. Gelukkig maar, mag ik wel zeggen.

Rembrandt Fusies & Overnames zorgde voor expertise en kracht aan de onderhandelingstafel. IQI speelt nu Champions League, het echtpaar Gravendeel richt zich in alle rust op nieuwe plannen. Sven Gravendeel over doen waar je hart ligt.

Het plan

Mijn vrouw en ik waren na vijfentwintig jaar internationaal zakendoen natuurlijk geen amateurs. Maar geloof me: je eigen bedrijf verkopen aan een investeringsmaatschappij is andere koek. Die zijn door de wol geverfd, kennen alle kerncijfers en spijkeren alles juridisch dicht. We hadden duidelijk tegenwicht nodig. Het gaf een geweldige rust dat wij in dat heftige proces konden vertrouwen op Rembrandt. Zij maakten zich in no time het dossier IQI meester. We stelden samen een informatiememorandum op waardoor de unieke positie en solide cijfers van IQI nog beter tot hun recht kwamen. Daarmee zaten we nog sterker aan tafel. ‘Biedt u maar,’ denk je dan. Maar nee, vóórdat je die prijs hebt, volgt een onderhandelingstraject waar je als selfmade ondernemer toch echt geen weet van hebt. Maar het is gelukt en uiteindelijk is iedereen er beter van geworden: het bedrijf, ons personeel en ja, wij ook natuurlijk.

Hart

IQI speelt nu Champions League. Onze operationele rol bouwen we gefaseerd af, maar mijn vrouw en ik blijven als aandeelhouders bij het bedrijf betrokken. Verder ga ik in alle rust nieuwe dingen bedenken om petfood nog beter en eerlijker maken, dat is waar mijn kracht ligt. En nogmaals: luchtfietserij brengt je nergens, je moet mensen hebben die iets vanuit het hart doen, of het nu kattenbrokjes zijn of de overname van een bedrijf. Ondernemers die van plan zijn om te verkopen en zich afvragen waarom je dat met Rembrandt moet doen, mogen mij bellen.’

Recente verkoop transacties