Img News 708 0

ILT Fineworks

Zo typeert Paul Bant de verkoop van zijn bedrijf ILT Fineworks aan de 26-jaar jongere Reinier de Gelder. Voor Paul en Reinier was het, gezien het onderlinge vertrouwen en de al jarenlange band tussen beiden, een logische stap: “Opeens vielen er heel veel dingen op hun plek.”

Paul: “Ik richtte ILT Fineworks op in 1985. Het bedrijf is gespecialiseerd in heel nauwkeurige metaalbewerking – tot op duizendsten van een millimeter – met behulp van lasers. Dat doen we voor bedrijven in fijnmechanische markten, zoals die voor medische apparatuur en de halfgeleider-, lucht- en ruimtevaartindustrie.”

Reinier: “In 1998 kwam ik als stagiair binnen bij ILT. De klik was er meteen, en na mijn afstuderen heb ik hier een tijdje gewerkt. In 2003 stapte ik over naar en ander bedrijf, maar Paul en ik dronken nog altijd een paar keer per jaar een kop koffie met elkaar. Tijdens een van die bijpraatsessies vroeg Paul opeens of ik misschien interesse had om hem op te volgen als algemeen directeur. Een vraag die ik niet zag aankomen, maar ik besloot uiteindelijk vol overtuiging om terug te keren op het oude nest. Op dat moment overigens nog totaal niet met de intentie om het bedrijf ook over te nemen.”

Wat nou als ík het bedrijf van Paul overneem?

Reinier

Paul: “De dagelijkse, operationele leiding droeg ik eind 2018 vol vertrouwen over aan Reinier. Tegelijkertijd was ik wel bezig met de toekomst; op enig moment zou ik de tent toch moeten verkopen aan iemand anders. In de loop der jaren was er al wel wat serieuze interesse geweest, maar dat liep om uiteenlopende redenen op niets uit.”

Reinier: “Ik wist wel dat Paul af en toe gesprekken voerde met potentiële kopers, daar was hij altijd heel open over. Toen ik tijdens de coronaperiode wat meer tijd had om over mijn eigen toekomst na te denken, ontstond bij mij het idee: wat nou als ík het bedrijf van Paul overneem?”

Qua continuïteit was dit de perfecte oplossing

Paul Bant

Paul: “Toen Reinier met dit idee kwam, vielen er opeens heel veel dingen op hun plek. Ik had groot vertrouwen in Reinier, en voor de continuïteit van het bedrijf zou het de perfecte oplossing zijn. Toen mijn accountmanager bij de Rabobank opperde om eens contact op te nemen met Rembrandt M&A, heb ik meteen een afspraak gemaakt. Al tijdens dit eerste kennismakingsgesprek hebben wij uitgebreid het beste plan van aanpak besproken. Ontzettend fijn om al direct een concreet beeld van het te volgen proces te hebben”

Reinier: “Normaal gesproken staan er bij een bedrijfsovername twee partijen tegenover elkaar, maar zo voelde het in ons geval totaal niet. Ik kende natuurlijk alle ins and outs en wist hoe het bedrijf ervoor stond. Tegelijkertijd had ik nog nooit een bedrijf gekocht, en Paul nog nooit een bedrijf verkocht. Rembrandt zorgde voor goed verwachtingsmanagement, heldere afspraken en open onderlinge communicatie, wat heeft geleid tot een soepel en prettig proces.

Rembrandt heeft precies doorgerekend wat de consequenties zijn van deze constructie

Paul

Paul: “Rembrandt heeft ons enorm goed geholpen bij de waardebepaling en bij het opstellen van mogelijke toekomstscenario’s. Uiteindelijk hebben we in goed overleg besloten dat ik nog een paar jaar verbonden blijf aan het bedrijf als minderheidsaandeelhouder. Rembrandt heeft precies doorgerekend wat de consequenties zijn van deze constructie. Daardoor kon ik het bedrijf uiteindelijk vol vertrouwen richting de toekomst overdragen aan Reinier, tegen een realistisch en voor beide partijen acceptabel bedrag.”

Reinier: “En dan ben je dus opeens niet alleen directeur, maar ook mede-eigenaar. Of dat anders voelt? Eigenlijk niet; ik voelde me al enorm verantwoordelijk voor dit bedrijf en heb enorm veel zin om ILT naar de toekomst te leiden.”

Oog voor de toekomst.

Eerlijk, gedegen en doordacht. Uw toekomstplannen verdienen het beste advies. Onze aanpak volgt een strak begeleid traject, dat leidt tot een in alle opzichten succesvolle transactie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Via onderstaande opties komen wij graag in contact.

Onze adviseurs helpen u graag.